SISMANLIK-OBESITE

Sismanlik (Obezite), günümüzde dünyada büyeyen bir saglik sorunudur. 10 yilönce (1991) Avrupa Ülkelerinde, Kadinlarin %22 si, erkeklerin % 15 sinin sisman oldugu belirlenmistir, Amerika'da ise oran % 25 ve % 20 dir.(WHO Raporlari) Ülkemizde kadinlarin %30 u. erkeklerin %10 u obezdir.(IÜ ve Obezite Vakfi 1999) Bundan 20 yil öncesinde ise sismanlik yari yariya daha az iken beslenme aliskanliklari ve yasama tarzi giderek sismanlayan bir toplum gelistirmektedir.

Günümüzde yeme aliskanliklari, giderek kolay hazirlanip elde edilen yag ve karbonhidrattan zengin, lezzetli yiyecekleri tüketme yönünde olmus; fast-food, pasta ve unlu mamuller, mayonez, kaymak, hazir et mamulleri kullanilan yiyecekler, kizartma türleri, insanlari doyurmus ama ihtiyaclarindan fazla enerji ve kalorilerle doldurmustur. Öte yandan hareketsiz, oturgan bir yasam tarzi gelismistir. Tasitlar yürümeyi, sehirlesme ve teknoloji, bedensel hareket gerektiren tarim ve küçük sanatlari unutturarak bina içinde büro ve ev isi gibi duragan isleri yapmaya itmistir. Insanlar daha az enerji harcar hale gelmislerdir. Eger az enerji harciyor fakat fazla enerji içeren besinlerle besleniyorsaniz, vücudunuz buna yag depolama seklinde cevap verecek ve kilo alacaksiniz

SISMANLIGIN NEDENLERI

1-Beslenme 2-Yasam Tarzi 3-Hastaliklar 4-Genetik Nedenler (Irsi)

SISMANLIGIN RISK VE ZARARLARI

1- Psikolojik sorunlar ve estetik sıkıntılar 2-Seker Hastalığı ( Diabetes Mellitus) 3-Tansiyon Yüksekligi ve Kalp Damar Hastalığıi 4-Inme ve beyin damar hastalıklari 5-Solunum Sistemi Hastaliklari 6-Osteoartroz denen dejeneratif eklem hastaligi 7-Safra Kesesi Tasi, KC Yağlanmasi, Siroz 8-Bazı Kanser Türleri(meme,rahim ve kolon)

Sonuç olarak şişmanlık yaşam kalitesini bozar ve süresini azaltır!

Neden diyet?

ŞiŞMANLIĞIN TEDAViSi

1-Diyet 2-Yaşam tarzı düzenlemesi
3-Psikoterapi 4-Egzersiz
5-İlaç tedavisi 6 -Cerrahi tedavi
Yöntemlerinden ibarettir.
 
Bunlardan Diyet vazgeçilmez yöntemdir ve tüm tedavilere eslik eder.
Diyetsiz sismanlik tedavisi imkansiz denebilecek kadar zor ve nadirdir. Insanlar, diyet denince zorlandiklari, kisitlamalara sokulduklari hissine kapilirlar.Ancak diyeti yeme davranısı düzenlemesi seklinde algilarlarsa ve dünyanin yiyecek nimetlerinin sınırsız zenginlikte olduğunu düşünürlerse alternatifleri görecek ve daha saglikli beslenme sekillerine yönelecek, bunu benimseyerek alışkanlık haline getireceklerdir.Bu yönüyle diyet sınırlayıcı, zorlayıcı ve sıkıcı olmamalıdır. Aksine kolay uygulanabilir, doyum sağlayan , severek yapılan özellikte ve hasta tarafından benimsenmiş olmalıdır.
 
 
Ana sayfa